Agrupació Excursionista Catalunya. Barcelona
Associació Excursionista i Ecològica Cordada. Barcelona
Foment Excursionista de Barcelona. Barcelona
Gent de Pau. L’Hospitalet de Llobregat
Secció Excursionista de l’Ateneu Santjustenc. Sant Just Desvern
Servei General d’Informació de Muntanya. Sabadell
Unió Excursionista de Catalunya- Sants. Barcelona
Jornada
sobre Mobilitat i infraestructures al Pirineu
Lloc: Museu Cerdà (c/ Higini de Rivera, 4), Puigcerdà.
Data: 11 de desembre de 2004. Programa
i inscripcions
Consulteu el dossier sobre
la neu artificial als Alps (en francés). CLICA
Les thèses de Biella[1] le 1er novembre 1987 ne visaient pas en particulier
la faune et la biodiversité, mais elles y étaient naturellement
incluses:«la défense des espaces sauvages est aujourd'hui plus
importante que jamais».
Le retour naturel du loup dans les montagnes françaises, la restauration de la population d'ours aux Pyrénées, nous avaient amené à définir une position lors de l'assemblée générale de 2000[2]: « Mountain Wilderness [...] restera présent dans le débat éthique; il demande aux pouvoirs publics et à tous les partenaires concernés de chercher ensemble et mettre en oeuvre, dans une cohérence transfrontalière, les solutions permettant que les grands prédateurs aient leur place dans l'économie locale et la biodiversité du milieu montagnard, préservant ainsi une part de la wilderness. »
L'actualité marquée par la destruction tragique et stupide de l'ourse Cannelle nous concerne donc et nous engage aux cotés des organisations plus spécifiquement consacrées à la défense du patrimoine naturel montagnard.
Dernière représentante de la souche pyrénéenne sur le versant français, suitée d'un ourson de 10 mois, Cannelle a été tuée le 1er novembre 2004 à Urdos dans les Pyrénées béarnaises par des chasseurs en battue pourtant dûment avertis de sa présence. Elle est le troisième ours abattu sciemment depuis le début du programme de renforcement.
Le principe de responsabilité, que les pouvoirs publics
ont patiemment mis en oeuvre par la concertation, l'appui à l'Institution
patrimoniale du haut Béarn, des aides coûteuses, a été
bafoué. Certains élus responsables
ont traité le cas avec cynisme et désinvolture tandis qu'une large
majorité de pyrénéens se sent meurtrie dans sa culture
et sa fierté; angélisme et discours lénifiants ne sont
plus adaptés à la situation.
Au delà de l'obligatoire action pénale, en restitution et en dommages intérêts, nous sommes avec toutes les organisations concernées par cet événement grave pour demander instamment au Ministre de l'Environnement et du Développement Durable * d'accélérer le programme de renforcement des populations d'ours dans les Pyrénées et de prendre les measures réglementaires propres à en assurer la dynamique et la pérennité.*
* La pédagogie de la fermeté permettra alors de retrouver les voies de la concertation et d'un projet partagé par le pyrénéens sous le regard vigilant d'une opinion publique désormais informée et exigeante *.
Quant au loup, il a une dynamique puissante et de solides ennemis; son avenir ne sera accepté et durable qu'au prix d'une gestion réaliste incluant l'élimination des prédateurs les plus redoutables mais sans une quelconque et illusoire exclusion territoriale.
La nieve de Aragón prevé acercarse como nunca a Catalunya. La estación de esquí de Cerler estudia expandirse hacia el valle de Castanesa, en la Franja de Ponent, lo que dejaría al complejo aragonés a menos de 15 kilómetros del límite con Catalunya. Tomando como punto de partida la N-230 en El Pont de Suert (Alta Ribagorça), Cerler estará más cerca de lo que están ahora Boí-Taüll y Baqueira-Beret.
La ampliación de Cerler hacia el valle de Castanesa es un viejo sueño de la mayoría de los habitantes de este apartado rincón del Pirineo aragonés, que ahora está más cerca que nunca de convertirse en una realidad.
Y es que Aramón, la empresa pública participada por el Gobierno de Aragón e Ibercaja que gestiona la mayoría de las estaciones de esquí del Pirineo aragonés, ha iniciado ya los estudios para materializar esta expansión.
El Ayuntamiento de Montanuy, al que pertenece Castanesa, dispone asimismo de unos estudios anteriores a la constitución de Aramón que informan sobre la viabilidad del proyecto y la idoneidad de esa montaña para la práctica del esquí, con capacidad para acoger una media de seis mil esquiadores diarios, tal como informa el alcalde del municipio, Josep Maria Agullana.
El área esquiable de Cerler se ampliaría en 290 nuevas hectáreas, con 25 kilómetros más de pistas, y la conexión se haría por el Coll de Basibé, que linda con la zona del Ampriu de Cerler. Esas 290 hectáreas de Castanesa son propiedad de unos setenta vecinos, y la fórmula que se estudia para su explotación en el negocio de la nieve contempla el arrendamiento de los terrenos.
Para enlazar ese valle de la Alta Ribagorça con Cerler hay que construir un teleférico, cuyo punto de partida aún no está definido. Una de las posibilidades es que el remonte parta de la cota más baja del valle, a unos mil metros de altitud, y que antes de alcalzar el Coll de Basibé tenga parada entre Castanesa y Fonchanina, la última población que hay antes de la montaña y en la que actualmente sólo vive de forma permanente una familia.
El trayecto hasta llegar a la cota 1.800 no duraría más de un cuarto de hora, y el hecho de que el teleférico saliera del fondo del valle facilitaría el acceso rodado de los esquiadores, ya que el recorrido desde el límite con Catalunya hasta ese remonte, con entrada por la N-230, discurriría por una carretera sin apenas desniveles.
La parte más delicada de este proyecto se refiere al impacto paisajístico y medioambiental que puede provocar en una zona prácticamente virgen y muy poco explotada turísticamente. Josep Maria Agullana remarca que la idea es concebir una estación de cuarta generación. "Eso implica -añade el alcalde de Montanuy- respetar la arquitectura de los núcleos e impedir las grandes urbanizaciones en las cotas más altas del valle". Lo que se pretende es que las intervenciones se centren en los actuales cascos urbanos -en el valle de Castanesa hay siete pequeños pueblos- y que esa iniciativa llegue de la mano de los propios habitantes.
Aramón proyecta, por su parte, levantar
las promociones urbanísticas que deben servir para sufragar el coste
del ambicioso proyecto en un punto aún no determinado cercano al principal
eje de comunicación de la zona, que en este caso es la N-230, y lo más
alejado posible del pie de la montaña. La intención es conservar
el paisaje, minimizar el impacto sobre el territorio y disgregar al máximo
la oferta turística para beneficio de toda la zona.
Rentabilidad socialLA
VANGUARDIA - 28/10/2004
Los promotores de la ampliación de Cerler aseguran que buscan una rentabilidad
social. La empresa pública Aramón, participada por el Gobierno
aragonés e Ibercaja, garantiza que las urbanizaciones se harán
con la
voluntad de permanecer al margen de "la especulación y búsqueda
de beneficios inmediatos". Existe un compromiso para amortizar las inversiones
a largo plazo porque "la rentabilidad que se busca es social y
no económica". El municipio de Montanuy ocupa un valle
con 17 núcleos pero muy despoblado: 260 habitantes, con una densidad
de 1,3 personas por kilómetro cuadrado. El alcalde, Josep Maria Agullana,
afirma que el proyecto "puede suponer un auténtico salvavidas para
una zona que se muere poco a poco"
«
Saint-Gervais lave plus blanc » |
Amb
motiu dels 25 anys del "Parc national du Mercantour" 9 - 11 juillet 2004: nettoyage dans le Mercantour Dins de l'operació "Installations obsolètes", el "Parc national du Mercantour" i Mountain Wilderness convoquen a una acció de neteja, del 9 a l'11 de juliol al "mont Saint-Sauveur" dins de la vall de la Tinée, punt de confluència de les communes, Saint-Sauveur-sur-Tinée, Isola et Valdeblore. + INFO |
Motoristes contra la llei de medi natural
Noticia publicada a l'Avui del dia 7 de juliol de 2004i al telenoticies.
Cordada ens
ha fet arribar la seva reacció, enviant una carta a la FEEC, que suscribim
totalment
Benvolgut
president de la FEEC
En referència a aquesta notícia, ens adrecem a tu per demanar-te si la Federació liderarà una resposta pública del món excursionista davant les reivindicacions dels motoristes, en sentit de demanar un més gran control de l’accés dels vehícles motoritzats al medi natural.
Creiem que és evident que el nostre col·lectiu és un dels més afectats per l’accés incontrolat i irresponsable de molts d’aquests motoristes “de muntanya” , quads, 4x4, i a vegades també cotxes “rally”, que no només fan malbé de forma greu els camins sino que en ocasions posen en perill la nostra integritat física. Qui no s’ha vist atemorit per aquests usuaris dels camins i pistes de muntanya, que t’obliguen a apartar-te a tota presa per evitar ser atropellats o rebre l’impacte d’una pedra arrancada violentament i llençada amb força cap a qualsevol banda?
Bé, tú com nosaltres, ja sabem de què estem parlant, ara el que ens cal saber, amb la major premura possible és si la direcció de la FEEC, que a les assemblees reclama a les entitats, ser el nostre portanveu davant la opinió pública i l’administració per evitar la mala imatge que suposa que cadascú faci la seva, es posarà en marxa per posicionar-se públicament sobre el tema, o haurem de ser les entitats qui prenguem la iniciativa.
T’agraïrem una ràpida resposta
Josep Escruela
i Cabrera, director de l’escola de muntanya de Cordada Ass Excta i Ecol.
V i P Carles Valmaseda Blanco, President
Secretaria de Cordada, Ass. Excta. i Ecol. Passatge Dr. Torres 5, 08027 BCN
tel.: 93 352 18 76
www.cordada.org
a.e.: secretaria@cordada.org
I Fòrum del Medi Natural, organitzat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, el 12 de juny de 2004. Per més informació
Vessament de gas-oil
al bell mig de l'emblemàtica Paret de l'Aeri o Serrat del Moro (Parc
Natural de Montserrat)
ATENCIÓ! s'està realitzant una recollida de firmes per tal que:
1. Depurar responsabilitats
2. Es digui a terme una neteja a fons de la zona afectada
3. Serveixi d'impuls per una millor gestió del Parc Natural de Montserrat
Aquí adjunto el manifest a signar:
" Recollida de firmes per la protesta del vessament d'uns milers de litres
de gas-oil que s'ha produït en el Parc Natural de Montserrat al bell mig
de l'emblemàtica Paret de l'Aeri o Serrat del Moro.
Presumptament a causa d'una fuga en els dipòsits que subminsitren combustibel
als grups electrògens d'emergència del repetidor situat al cim.
El vessament s'ha filtrat per algunes escletxes fent-se visible al llarg de
tota la paret, iniciant-se aen el lloc conegut com "arbre de la via Antonio
Machín", afectant les vies d'escalada: Antonio García Picazo,
Vudú, Mirall Impenetrable, Antonio Machín i la base d'accés
a la paret, fins al moment, ja que aquesta taca encara s'està estenent.
Com a conseqüència, també afecta la flora i la fauna dels
voltants, podent fins i tot arribar a contaminar els aqüífers i
fonts que alimenten aquestes canals.
Per això demanem amb la màxima celeritat que es depurin responsabilitats
a les empreses o empreses concessionàries de l'explotació o als
responsables del vessament, així com les mesures necessàries per
minimitzar els efectes produïts, incloent la neteja de la zona afectada
i la reposició del material de seguretat i de la instal·lació
en les seves vies, per tal d'evitar accidents i tornar-les a fer practicables,
ja que es tracta d'itineraris d'escalada històrics d'alt nivell, reconeguts
internacionalment.
També demanem que d'una vegada el Parc Natural de Montserrat sigui tractat
com a tal, en quant a mesures protectores i correctores, senyalitzacions, arranjaments
i manteniment de fonts, camins i itineraris d'escalada, etc.
Les signatures recollides seran adreçades als estaments i institucions
implicades, el Departament de Medi Ambient, Parc Natural, Patronat de la Muntanya,
Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, revistes especialitzaces,
etc.... "
Us animem a tots i totes a signar el manifest. El podreu trobar
al Refugi de Santa Secilia a Montserrat, botigues de muntanya, els vostres centres
excursionistes i clubs respectius, rocòdroms i gimnasos...
Font: caranorte.com
Crónica de un vertido en Montserrat de 3000 litros de gasoil.
Cuando el 10 de Mayo apareció un mensaje sobre "aceite en la chorrera
de l'Aeri" en el foro de Caranorte, pocos podían llegar a imaginar
lo que había sucedido realmente. Desde entonces han pasado cerca de tres
semanas y en un principio parecía que las responsabilidades se habían
volatilizado. Con antecedentes como el del "Parc Natural de Sant Llorenç
del Munt" que ocultó un accidente de similares características
y que nunca llegó a ver la luz era de esperar que el tema fuese por el
mismo camino. Afortunadamente "Tràdia", empresa que gestiona
el mantenimiento del repetidor de l'Aeri, ha aceptado todas sus responsabilidades
comprometiéndose a recuperar todos los desperfectos que el vertido ha
ocasionado (flora, fauna, equipamientos de las vías).
Al parecer el depósito de gasoil que abastece los generadores del repetidor
tuvo una! fuga y 3000 de los 5000 litros de gasoil que contenía se filtraron
en el suelo y fueron a parar justo en medio de la pared, en la R-5 de la vía
Antonio Machín siguiendo el mismo camino que recorre el característico
chorretón. Las vías afectadas son: el primer largo de la "Fragancia
Tropical", los primeros largos de las vía "Antonio García
Picazo" y "Vudú" y el segundo y tercer largo del "Mirall
Impenetrable".
Una dotación de "Informativos Caranorte" se
desplazó hasta el pie de pared para observar las consecuencias del vertido
y esto es lo que vieron:
http://www.caranorte.com/noticias/archivo/2004/vertido.php
http://www.kpujo.com/prestige.htm
http://www.telenoticies.com/noticia/not149725778.htm
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambient/danys_medi/article.asp?id=150558
http://www.desnivel.es/object.php?o=11061
La empresa Aramón (participada por Ibercaja
y Gobierno de Aragón) proyecta la ampliación de las pistas de
esquí de varias estaciones (Formigal y Cerler en el Pirineo). Las ampliaciones
afectarán a valles vírgenes de extraordinaria belleza, como Espelunciecha
y Castanesa.
Acaban de iniciarse las obras en Formigal, y las máquinas ya están
trabajando en el destrozo de Espelunciecha. La liquidación del patrimonio
natural, va emparejada con grandes planes de construcción de apartamentos,
donde se esconde el gran y rentable negocio inmobiliario.
Creemos que este proyecto no beneficia ni al patrimonio natural ni a la economía
de los montañeses. Pedimos que detengan estos planes y abran un estudio
riguroso sobre lo que se puede y no se puede hacer en nuestras
montañas para garantizar su futuro.
Por esta razón, la Plataforma en Defensa de las Montañas de Aragón,
ha convocado dos movilizaciones, a la que queremos pedirte expresamente que
asistas:
* JUEVES 3 DE JUNIO de 2004, A LAS 7,00 DE LA TARDE, DESDE LA GLORIETA
SASERA.
CADENA HUMANA QUE UNIRÁ IBERCAJA CON LA SEDE DEL GOBIERNO DE ARAGÓN
EN
ZARAGOZA.
!POR EL DIALOGO Y LA MORATORIA EN LA AMPLIACION DE LAS PISTAS DE ESQUI
ALPINO!
Acude a la cadena con tu familia, amigos, compañeros
de trabajo...
Juntemos todas las manos para proteger uno de los paisajes más hermosos
de Aragón: el Pirineo. Tu asistencia es necesaria, es preciso juntar
un número importante de personas para completar la cadena.
* SABADO 3 DE JULIO AL 10 DE JULIO de 2004, MARCHA INTERNACIONAL EN
DEFENSA DE LOS
PIRINEOS. LA TRAVESIA. En breves fechas definiremos los distintos tramos
por los que discurrira la marcha y las actividades que se realizaran cada uno
de esos días.
Más
información: http://www.ecologistasaragon.org/nieve
nieve@ecologistasaragon.org
José Luis Latas. Plataforma en Defensa de las Montañas de Aragón.
Communiqué de presse
*Journée
européenne des parcs nationaux*
La Fédération Europarc, qui regroupe les espaces protégés
de trente-sept pays européens, a lancé, en 1999, la Journée
européenne des parcs nationaux. Celle-ci se déroule chaque année
aux alentours du 24 mai, et
a pour objectif de faire connaître les parcs nationaux, et de promouvoir
leur soutien par les populations des pays concernés.
Des menaces pèsent actuellement en Europe sur plusieurs parcs nationaux.
En Italie, le gouvernement livre les espaces protégés à
l'exploitation privée ; en France, un projet de loi compromet le délicat
équilibre assuré par la loi de 1960 ; en Slovénie, l'unique
parc national, celui du Triglav, risque de voir sa superficie amputée.
Ailleurs, c'est la création de nouvelles zones protégées
qui est refusée, comme en Suisse, ou limitée, pour laisser place
aux aménageurs, comme dans le Parc des Hautes-Pyrénées,
en Catalogne.
Enfin, partout, c'est l'avidité des bétonneurs qui tente de grignoter
ces fleurons de notre environnement.
A cette occasion, Mountain Wilderness réaffirme :
- son attachement à l'existence d'espaces montagnards bénéficiant
d'une protection forte ;
- sa détermination à faire échec à toutes les tentatives
qui se multiplient actuellement en Europe pour affaiblir cette protection et
ouvrir les parcs nationaux aux entreprises des aménageurs ;
- sa demande de création de nouveaux parcs nationaux dans les espaces
vierges qui existent encore dans les limites de l'Union Européenne, en
application de la Convention alpine qui prévoit le renforcement de la
protection des espaces.
*Mountain Wilderness*
5, Place Bir Hakeim
F-38000 Grenoble
tél. +33 (0)4 76 01 89 08 - fax +33 (0)4 76 01 89 07
http://www.mountainwilderness.org/
Enllaços amb informació
sobre la creació d'un nou "Parc régional des Pyrénées
catalanes". Va ser creat oficialment el passat dia 5 març.
http://www.parcs-naturels-regionaux.tm.fr/presse/43emeparcs_03-04.html
http://www.actu-environnement.com/ae/news/488.php4
http://www.admi.net/jo/20040307/DEVN0420017D.html
http://www.ame-lr.org/publications/parcs/index.html
I què és això del Projecte Dorve?! Es tracta d'un projecte que vol generar debat i reflexió entre els habitants de la comarca del Pallars Sobirà, per tal de que decideixin entre tots quin és el model de comarca que volen pel seu territori.
Per això, l'associació rurbans ha estat treballant durant cinc mesos organitzant unes taules de debat convidant a tots els agents comarcals per tal de debatre quatre problemàtiques principals que afecten el nostre territori: Planificació Territorial (gestió mediambiental, ordenació urbanística, arquitectura i paisatge, projectes d'agressió al medi, etc.), Desenvolupament econòmic (el monocultiu turístic, alternatives econòmiques, el sector primari, etc.), el despoblament (el nou despoblament de les capçaleres al fons de les valls) i la nova immigració (neorurals, hippies, immigrants... o pallaresos?!) i la cultura com actiu dinamitzador (la recuperació del patrimoni local, la cultura com atractiu turístic, etc).
Durant aquests cinc primers mesos s'han organitzat 18 reunions, amb més de 150 participants diferents assistint a aquestes trobades de debat: pagesos, ramaders, tècnics, polítics, empresaris, persones del món associatiu, jubilats, etc...
I què en farem de tot això?! Durant aquestes jornades de debat hem recollit una sèrie d'opinions, sugerències, comentaris, que han acabat sessió rera sessió en un conjunt de conclusions que reflecteixen el que pensen alguns dels habitants de la comarca.
L'objectiu és recollir-ho tot i fer-ho arribar als polítics locals i de l'administració autonòmica perquè ho apliquin en les seves polítiques.
I com ho farem? De moment organitzant durant el mes de juliol i agost dos exposicions al despoblat de Dorve, al Pallars Sobirà, on volem donar a conèixer als visitants de la comarca, què significa habitar en zones de muntanya. Farem també, unes taules rodones que reuniran polítics de la Generalitat, experts, agents locals i casos pràctics que acabaran d'aprofundir en aquest debat.
Però aquí no s'acaba. rurbans vol continuar amb la seva tasca i ampliar el nombre de participants. Així que a partir de setembre l'associació continuarà aquestes sessions de debat aprofundint en els resultats. De tot això se'n farà una publicació on es recollirà tot el procés i les conclusions.
Igualment rurbans no només anirà ampliant aquest projecte sinó que anirà obrint nous reptes per tal d'influir en la dinamització rural de muntanya dels Pirineus a partir de projectes imaginatius basats en la participació.
Us ha interessat fins ara tot això?! Si és així us convidem a visitar la nostra web i a conèixer-nos una mica més.
Hem rebut aquesta informació de MW Internacional:
K2 : de la conquête à... l'inconscience
Cette année
a lieu le cinquantième anniversaire de la première ascension du
K2, accomplie par une célèbre expédition d’alpinistes
italiens, sous la conduite du Professeur Ardito Desio.
Afin de célébrer l’évènement, dont personne
ne songe à nier l’importante valeur symbolique, le Club alpin italien
patronne une série de treks en direction du camp de base de ce sommet
mythique, treks dont l'organisation pratique est confiée à des
agences touristiques privées. Plusieurs grosses expéditions viseront
également l’ascension de la montagne.
Toute cette agitation médiatique soulève de préoccupantes
questions en ce qui concerne l’impact environnemental que l’on peut
malheureusement attendre d’une telle mobilisation.
La pyramide du K2 ferme la vallée glaciaire du Baltoro, vallée
qui est également l’itinéraire obligé pour rejoindre
les camps de base de trois autres 8000 très fréquentés
: le Broad Peak et les Gasherbrum 1 et 2. L’aller-retour étant
obligatoire, chaque visiteur passe deux fois par chacun des camps. L’an
dernier, 600 étrangers ont atteint le cirque de Concordia, au pied du
K2. Or, on estime que chaque trekkeur emploie cinq porteur, et chaque alpiniste
une dizaine. Le calcul est facile.
L’an dernier, le Ministère de la culture et des Sports du Pakistan
estimait à 20 000 le nombre de passages dans chacun des camps intermédiaires.
dans l’optique des célébrations prévues cette année,
c’est à un triplement de ce chiffre que l’on s’attend
: la situation va devenir catastrophique.
Les conséquences sur l’environnement sont en effet considérables.
Si les déchets non biodégradables sont maintenant relativement
bien pris en compte (le CAI aurait, en particulier, demandé aux différents
participants des expéditions de 2004 de signer un « Protocole Environnemental
» leur imposant de rapporter leurs déchets non biodégradables),
celui des déchets biodégradables n’est pas réglé
pour autant. La fréquentation élevée de ces camps, dans
lesquels rien n’est prévu pour le traitement des excréments
humains, transforme rapidement ceux-ci en de gigantesques latrines, et l’élimination
naturelle par le milieu ne se fait pas suffisamment rapidement.
Cette pollution s’ajoute à celle produite par des années
d’occupation militaire sur la zone frontière entre le Pakistan
et l’Inde proche, pollution qui aboutit dans les rivières issues
du glacier du Baltoro et de ses voisins.
D’autres sources de dégradation de l’environnement sont également
identifiées. Une des plus importantes est le prélèvement
massif par les porteurs de tout ce qui peut servir de combustible au voisinage
des camps. Ceci entraîne la disparition rapide de la couverture végétale,
déjà extrêmement réduite dans ces zones, et accélère
le processus d’érosion, qui renforce le phénomène
de disparition de la végétation. Et, last but not least, il semblerait
que certaines des expéditions prévues cette année prévoient
un usage important de l’hélicoptère.
Depuis plusieurs année, Mountain Wilderness pousse les autorités
pakistanaises à mettre au point une stratégie visant à
orienter l’afflux des touristes vers d’autres zones que celle du
Baltoro. Le Karakoram occidental, l’Hindu Kush, l’Hindu Raj, offrent
des itinéraires aussi fascinants, même si moins connus et peu fréquentés,
où il est encore possible de faire l’expérience de la wilderness
des montagnes asiatiques. Une plus grande dispersion des visiteurs permettrait
à la nature de métaboliser les traces physiologiques du passage
humain et —chose peut-être encore plus importante— de rendre
à l’alpinisme himalayen au moins une partie de sa vocation originelle
d’exploration.
Au vu de la situation particulière de cette année, Mountain Wilderness
International, en accord avec toutes ses sections nationales, et le WWF-Italie
ont plus particulièrement demandé :
- au Gouvernement du Pakistan de fixer —au moins pour cette année—
une limite maximale à l’afflux de visiteurs étrangers et
de porteurs dans le Baltoro ;
- au Club alpin italien de reprogrammer en urgence au moins une partie de ses
treks, en les dirigeant vers des itinéraires alternatifs, (comme —pour
donner un exemple— la spectaculaire traversée « Biafo-Hisfar
»), afin d’éviter impardonnable désastre environnemental.
Nous demandons enfin à tous les alpinistes et les randonneurs à
bien réfléchir avant de prendre part à des initiatives
qui auront probablement un effet négatif durable sur un territoire alpin
dont la richesse et la signification symbolique ont une portée mondiale.
Carlo Alberto Pinelli
Mountain Wilderness International - Asian desk
Contact en France:
Mountain Wilderness France
5, Place Bir Hakeim
F-38000 Grenoble
tél. +33 (0)4 76 01 89 08 - fax +33 (0)4 76 01 89 07
www.mountainwilderness.org
Mountain Wilderness
France ens comunica el traspàs d'en Patrick Berhault, Garant Internacional
de Mountain Wilderness.
Mort
d'un guide
Bérhault,
c'est comme Tabarly, au début on n'y croit pas : « Non, ce n'est
pas possible, pas lui, pas le meilleur...
Mais en même temps, nous ne pouvons que nous dire que l'un comme l'autre
ont scellé leur destin par un choix —ne pas s'assurer— assumé
en toute liberté.
Et choit la plume.
Et la page blanche, cette angoisse silencieuse, ressemble à ce vide qui
l'a englouti, cette suprême « white wilderness » qu'est la
mort.
De ce point d'orgue la légende n'avait nul besoin.
A Mountain Wilderness, égoïstement, nous déplorons la perte
du garant exemplaire : celui qui par ses actes, ses positions éthiques,
sa façon d'être alpiniste INCARNAIT et défendait par son
être même, cette idée de la montagne que nous avons.
Patrick a régulièrement participé à la vie de Mountain
Wilderness, en bivouaquant par exemple, en 1989, sous les fenêtres du
siège de l'association des maires de stations de sports d'hiver, boulevard
Haussmann à Paris, pour protester contre les attaques envers l'intégrité
du Parc national de la Vanoise, ou en participant à la conférence
de presse présentant l'ascension du Dolent en 1993, pour demander la
protection du massif du Mont-Blanc. Ou encore, dans ce même massif, pour
manifester, en arborant drapeau de Mountain Wilderness et T-shirt "Halte
au TIR", contre le retour des poids lourds. Au début de l'an 2000,
il s'est associé à d'autres alpinistes de renom pour parrainer
la Charte Montagne et Alpinisme, code éthique du montagnard. Il n'hésite
pas par ailleurs à "aller au charbon" au travers de dossiers
qui l'intéresse particulièrement (rééquipement des
voies d'escalade du Mercantour par exemple), voire à faire la promotion
de MW au travers de soirées conférence-diapos.
Il avait d'ailleurs presque accepté il y a deux ans d'être notre
président pour la France, mais, par un scrupule qui honore l'homme et
décrit bien le personnage, il avait dit : « Après ma Traversée
des Alpes, je suis tellement sollicité que je n'aurai jamais le temps
d'étudier tous les dossiers et de les défendre comme il faut.
»
C'était ça aussi Patrick, on fait les choses à fond ou
on renonce.
Et c'est ainsi hélas que nous nous retrouvons aujourd'hui devant une
très lourde tâche : présenter à sa famille, au nom
de tous les membres de Mountain Wilderness, nos condoléances les plus
sincères.
Olivier Paulin, Président,
Bernard Amy, Patrick Gabarrou, Francois Labande, Présidents d'Honneur
Mountain Wilderness France
5, Place Bir Hakeim
F-38000 Grenoble
tél. +33 (0)4 76 01 89 08 - fax +33 (0)4 76 01 89 07
www.mountainwilderness.org
Vegueu quina noticia, no serà que ja van prenent posicions
de cara a la futura estació de Filià i Boí Taull!
A Cantabria també!
Plataforma en defensa
de San Glorio. El próximo día 17 de Abril tienes un compromiso
con las montañas, con la naturaleza de la Cordillera Cantábrica
y con uno de los últimos rincones vírgenes de nuestra tierra,
ajena todavía a la acción destructura del ser humano; en concreto
tratamos de que las máquinas, los desmontes, la apertura de pistas, los
aparcamientos, los tendidos, las canalizaciones.... no sean el legado que el
hombre incivilizado deje en esta tierra.
Estamos hablando de los alrededores
del Puerto de San Glorio, espacio protegido por ley (Parque Regional de Picos
de Europa y Parque Natural de Fuentes Carrionas y Fuente del Cobre-Montaña
Palentina)
Un grupo de empresarios han creado un consorcio llamado ‘Tres Provincias’
con el fin de promover una estación de esquí tan grande como la
de Baqueira Beret que atraería a miles de personas y que acabaría
con la belleza de estas espléndidas zonas naturales. En concreto se habla
de hasta 80 Km de pistas con más de 13 remontes entre sillas y teleféricos,
aparte de todas las infraestructuras necesarias para mantener activo este gran
centro invernal.
SEGRIÀ. El Govern
veu possible fer més estacions d'esquí al Pirineu
• La Generalitat farà un pla director sobre els complexos
hivernals
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ. LLEIDA
El Govern de la Generalitat redactarà un pla director per determinar
si és possible obrir noves pistes d'esquí al Pirineu, una activitat
que actualment està regulada pel pla d'ordenació d'estacions de
muntanya del 1982. L'estudi va ser anunciat ahir a Lleida pel director de Sostenibilitat
de la Conselleria de Política Territorial, Pere Caralps, que va avançar
que és possible que a Catalunya "hi càpiga" algun nou
complex hivernal.
Caralps, que va participar en una jornada sobre la llei d'urbanisme de Catalunya
organitzada per la Diputació de Lleida, va afirmar que l'informe haurà
d'analitzar "si hi ha àrees al Pirineu on es puguin ampliar o construir
noves estacions d'esquí, amb les mesures adequades per al paisatge i
les condicions necessàries per garantir la mobilitat i l'accessibilitat".
PROPOSTES ADEQUADES
Tot i així, Caralps va fer una advertència: "No ens podem
permetre el luxe d'omplir tant aquest territori, perquè al final es podria
repetir la situació que va tenir lloc a la Vall d'Aran aquest hivern,
que va acabar absolutament col.lapsada". Les propostes que es formulin
hauran de respectar escrupolosament el medi ambient i tenir el beneplàcit
dels habitants de la zona, va assegurar.
En l'actualitat, al Pirineu català hi operen 11 estacions d'esquí
alpí i set d'esquí nòrdic, que l'any passat van facturar
un total de 2,4 milions de forfets o abonaments. A les comarques de Lleida,
hi ha en aquests moments dos projectes de noves estacions: el de la Vall Fosca
(al Pallars Jussà), que està previst que entri en funcionament
el 2006, i la reobertura de la Tuca (a la Vall d'Aran). A més a més,
també està pendent que es continuï fent l'ampliació
de l'estació de Vaquèira-Beret cap al Pallars Sobirà, que
es va començar aquesta temporada.
Del Diari AVUI (2 de març del 2004)
Els llacs més alts, els més contaminats
en Joaquim Elcacho, ens
informa d'un estudi fet per l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals
de Barcelona, del CSIC, que ha analitzat 24 llacs de muntanya del continent
europeu i ha analitzat les concentracions de contaminants en els peixos que
habiten en nou d'aquests llacs. A Catalunya el llac analitzat és el Redon,
situat just a sobere del tunel de Viella. A les fotos adjuntes, publicades pel
diari podeu veure'l a l'estiu i a l'hivern. Us recomanem la lectura de l'article
complert a la pàgina 30
del diari
Més
informació
Reunió anual del comitè Executiu de Mountain Wilderness Internacional
Es farà els dies 13 i 14 de març del 2004 a Vanzago, Milano (Italy).
Durant la celebració
d'aquesta reunió, tindrà lloc el sorteig d'un folre polar entre
les butlletes dels visitants de l'exposició de fotografies de l' acció
de la Vall Fosca de juliol del 2003, que s'ha exposat en diferents entitats
excursionistes de Barcelona els darrers mesos.
Ha resultat guanyadora: FRANCESCA CAPDEVILA BARBAL
MUNTANYES D'ARAGÓ
Ens ha arribat aquestA informació
de Plataforma para la Defensa de las Montañas de Aragón
amb un manifest com a protesta per la ampliació exhaustiva de
les estacions d'esquí aragoneses i les activitats que tenen programades.
Si us voleu adherir, l'adreça per a la recollida de signatures és
: http://www.ecologistasaragon.org/nieve
més informació:
Plataforma para la Defensa de las Montañas
de Aragón
Vall de Ruda
UNA
RECALIFICACION QUE SUPONE PLUSVALIAS MULTIMILLONARIAS (8 gener de 2004)
Informa “El País” de que casualmente, el anterior gobierno
de la Generalitat recalificó el valle de Ruda. Este
tiene de titular a la sociedad explotadora de la estacion invernal de Baqueira,
cuya principal propietaria es la familia Serra Santamans, del
pujante grupo asegurador Catalana Occidente. La recalificacion
entraña plusvaluas potenciales astronómicas, ya que en dicho predio
van a construirse 800 plazas hoteleras, viviendas para 2500 personas, 1500 plazas
de aparcamiento y 8000 metros cuadrados de superficie comercial.
Los terrenos - dice el diario - han sido comprados por un consorcio
empresarial del que forma parte Construcciones, Materiales y Pavimentos
y otras constructoras que tienen como accionistas destacados militantes de CIU.
El enjuague no deja de tener matices sencillamente repugnantes.
Ja fa bastant temps que es parla del projecte d’urbanització de
la Vall de Ruda, però potser ara és el moment de plantejar-nos
diverses qüestions:
Com quedarà? Es podrà aturar?
Quan l’actual
govern era a l’oposició havia parlat sovint en contra d’aquest
projecte que destruirà una vall Wilderness. Hi ha permisos d’Urbanisme
i de l’Ajuntament de Naut Aran per edificar aquesta vall. En aquests moments
en que es parla molt de desenvolupament sostenible o turisme sostenible, es
poden aprovar projectes faraònics com és el cas de Val de Ruda?
Trobareu informació als enllaços
http://www.unitatdaran.org/view.asp?u=foros&m=8
Pasqual
Maragall, a Els matins amb Josep Cuní (27 de juny de 2002)
El president del PSC, Pasqual Maragall, ha dit al programa Els matins amb Josep
Cuní, que “estan destrossant la zona de Baqueira”. Segons
Maragall “a la Vall de Ruda hi ha una gran operació d’especulació
urbanística amb uns preus de venda de 30 mil pts el metre quadrat que
em fa pensar molt malament.”
Segons Pasqual Maragall la culpa de fets com aquest “és del moment
de pèrdua de temps polític que vivim”. Pel candidat socialista
“amb aquesta situació actual hem perdut poder, hem perdut diners
i ara perdem el Pirineu”... http://www.onacatalana.com/actualitat/2002/20020627.htm
El
grup parlamentari Socialistes-Ciutadans pel Canvi (6 de març de 2002)
condiciona l’aprovació de la urbanització de la Vall de
Ruda, a Baqueira Beret, a un acord institucional
La revisió prevista del pla especial del sector Baqueira Cota 1500 inclou
el compliment d’un conveni signat durant la tardor del 2001 entre l’empresa
Baqueira Beret i l’Ajuntament de Naut Aran segons el qual el consistori
compensava a l’estació d’esquí la renúncia
a urbanitzar les seves propietats a la cota 1900 de Orri -tal i com s’havia
establert en un pla general d’urbanisme datat l’any 1966- per la
requalificació de 65.000 metres quadrats a la cota Baqueira 1500.
Aquesta requalificació suposa la construcció en aquesta zona de
la vall de Ruda de 800 places hoteleres -que podrien incrementar-se-,
2.500 places de vivenda de segona residència i 8.000 metres quadrats
de zona comercial.
Tenint en compte l’imminent redacció per part del departament de
Política Territorial d’un Pla Territorial Parcial de l’Alt
Pirineu i Aran, el grup parlamentari Socialistes-Ciutadans pel Canvi ha presentat
avui en el si de las comissió de Política Territorial una proposició
no de llei en la que es demanava una moratòria en la requalificació
del sector de la Ruda ja que ‘aquest pla territorial parcial ha de tenir
com a objectiu definir els paràmetres sobre els quals l’administració
ha d’actuar per conduir el desenvolupament territorial vers un procés
de sostenibilitat’...
...Segons el diputat aranès Francesc X. Boya, ‘nosaltres no ens
oposem a la urbanització per part de l’empresa Baqueira Beret a
la cota 1500 però volem que les condicions urbanístiques siguin
la conseqüència d’un planejament racional i que s’atengui
a criteris d’equilibri territorial, de sostenibilitat i de defensa del
petit empresari del sector turístic. Per tant el que reclamem és
un Pla amb visió territorial del conjunt de l’Aran que determini
els paràmetres que ha de tenir en compte la actuació urbanística
més important que s’ha fet mai a l’Aran’.
Per ampliar aquesta informació podeu contactar amb el diputat Francesc
X. Boya al mòbil 649 98 51 84. http://www.psc.es/ambit/comlleida/Documents/view.asp?id=19219&apt=1455
Article
del diputat al Parlament Paco Boya sobre el projecte urbanístic de la
Val de Ruda, a l'Aran, i la necessitat de redactar un Pla Territorial Parcial
(23 juliol 2002)
... L'Aran, a l´igual que Benidorm o altres zones amb expectatives
turístiques en aquells anys, van ser objectius de macroprojectes com
el de Beret, on es pretenia construir una gran urbanització de dotze
mil places, en aquest cas a 2000 m. d'alçada i en sòl públic.
L'activisme popular i la posició contrària d´una majoria
d'ajuntaments va aturar el projecte.
La primera pregunta seria saber per quina raó les administracions han
pres en aquests últims mesos la determinació de compensar l'empresa
Baqueira amb el dret d'urbanitzar 65.000 metres quadrats a la zona de Ruda,
en compensació dels suposats drets atorgats per aquella Llei de l´any
1963 i el subsegüent Pla General a la zona de Beret, malgrat que l'últim
informe de l'any 1998 de la Generalitat de Catalunya, denegava categòricament
l'existència dels mateixos i per tant qualsevol possibilitat d'edificar
a Beret, atenent al criteri que tots els drets urbanístics atorgats per
les lleis de la dictadura quedaven derogats per les posteriors lleis democràtiques
aprovades al Parlament de Catalunya i les mateixes normes subsidiàries.
Un litigi que, en tot cas, s'havia de dirimir jurídicament i que s'ha
resolt amb un criteri estrictament polític en favor de l'edificació
de Ruda en termes de compensació d'un dret que sembla, d'antuvi, discutible...
...Baqueira Beret és un dels motors econòmics de l'Aran i una
de les empreses que ha gestionat amb més eficàcia i solvència
el negoci de la neu. Cal fer aquesta afirmació, perquè seria injust
entendre en aquest posicionament una desqualificació d'una empresa que,
legítimament, defensa uns drets que considera vigents, si bé,
i atenent al caràcter estratègic de la neu per a l'Aran cal plantejar-se
una segona pregunta per saber si Ruda és una opció vàlida
per als dèficits urbanístics i d'accés a les pistes que
avui té Baqueira Beret...
...Ruda és la cua del final d'etapa d'un Govern que no ha sabut planificar,
ni conciliar els interessos de les empreses amb l'interès general. Només
cal fer un cop d'ull als plantejaments turístics d'altres contrades per
adonar-se que el projecte de Ruda és anacrònic i fruit d'una improvisada
precipitació. La massificació i un excés en l'oferta turística
és un criteri que va en contra de qualsevol dels paràmetres que
es reclamen per un territori que vol vetllar per una oferta turística
equilibrada i de qualitat. Per tot això, la pregunta de: per què
ara Ruda? Feta per en Pasqual Maragall al Parlament no té resposta política,
perquè el projecte no es planteja des de la perspectiva de l'interès
general...
Francesc X. Boya i Alós. Diputat del PSC- CpC i Secretari General d'Unitat
d´Aran
http://www.psc.es/ambit/comlleida/Documents/view.asp?id=31128&apt=1462
Mountain Wilderness Eslovenia, ens comunica l'adreça de la seva pàgina web, els hi donem la benvinguda i afegim la seva adreça als enllaços de la nostra web. http://www.drustvo-mws.si/
Tibet : Noshaq
Benvolguts amics, A sota de l'escrit trobareu la web per signar la petició reclamant que la regió del Mont Kailash sigui inclosa a la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco cordialment, Antoine van Limburg |
Chers
amis, cordialement, |
Dear
friends, Antoine van
Limburg |
www.kailash.info/index_english.html
EXPEDICIÓ FEMENINA CATALANA EVEREST ’2004 “CARA NORD”
Des de la Unió Excursionista de Catalunya de Barcelona i amb el recolzament de Mountain Wilderness de Catalunya, tres alpinistes catalanes (Maite Hernández, Sílvia Ferrandis i Núria Balagué) estem preparant amb il.lusió per a la propera primavera del 2004, una expedició femenina per assolir l’Everest per la seva cara nord.
Des que va ser mesurada i batejada per Sir George Everest, trepitjar aquest cim s’ha convertit en el somni de qualsevol alpinista. Actualment amb la millora de les infrastructures i dels mitjans tècnics, s’ha creat la falsa idea que trepitjar el cim de l’Everest és relativament assequible i que assolir-lo depèn només de tenir diners i d’un bon guia que t’hi condueixi. El tràgic final de diferents expedicions comercials l’any 1996 i el descobriment de l’èpica història de l’expedició d’Irvine i Mallory l’any 1924, han fet ressorgir altre cop el mite de l’Everest, de la dificultat i l’esforç que suposa assolir el seu cim i de la gesta que significa trepitjar el sostre del món.
Enguany, amb motiu de la celebració del seu cinquantenari, hem pogut reviure gran part de la història d’aquesta muntanya. Una data significativa és que de les 1600 ascensions que s’han dut a terme des del 1975 per 1200 persones, només ho han fet 75 dones. La primera d’elles va ser Junco Tabei el 16 de maig del 1975.
La idea d’aquest projecte va sorgir després de l’expedició “Dones al Shisha” on assolirem, la tardor del 2001, el cim del Shisha Pagma,(8.013m). Aquesta expedició es va caracteritzar per ser la primera íntegrament femenina , és a dir, que a part de les nou alpinistes catalanes, l’equip de suport al camp base ( la sirdar, la cuinera i l’ajudant de cuina) i les dues portadores d’alçada també eren dones. Això no només va ser una novetat per a nosaltres que estàvem acostumades a anar a expedicions mixtes i on l’equip de suport sempre eren homes, sino també per a les nostres sherpes que era la primera vegada que formaven part d’una expedició d’aquestes característiques. Ja que era una expedició femenina volíem contractar també dones per obrir oportunitats en aquest camps i contribuir al seu currículum. D’aquesta expedició, l’editorial National Geographic ha publicat “Les dones del Shisha” on Silvia Ferrandis narra les vivències i anècdotes viscudes a la muntanya. Als nostres ulls aquesta expedició va ser un èxit , no només per haver pogut assolir el cim, que com ja se sap depèn en gran part de la sort, sino pel fet d’haver intensificat els vincles d’amistat que ens unien. Com és ben sabut la convivència en les expedicions pot ser un dels punts més problemàtics pel fet que les experiències que s’hi viuen són en molts casos extremes (l’esgotament físic, el fred, haver de compartir menjar i aigua sovint escasos, l’aclimatació, etc... ). És molt important la cohesió del grup i la interiorització de l’objectiu.
Ara ens plantegem
un repte major; la primera cordada femenina del nostre país al cim de
l’Everest per la seva cara nord. La ruta a seguir és la normal
d’aquesta cara, el coll nord, l’aresta nord i aresta nord-est i
l’època escollida el premonzo. El que si que varia és el
nombre de persones, ja que s’ha reduit molt per tal de fer una expedició
més lleugera i alpina. També ho ha condicionat molt la dificultat
que suposa aconseguir una esponsorització elevada. En aquest moment encara
ens manca cobrir una tercera part del pressupost, fet que esperem poder tenir
resolt ben aviat.
En la mesura que ens sigui possible, en el temps de que disposarem quan baixem
del Camp Base, voldríem poder fer un seguiment del tractament dels residus
que generen les expedicions. Partint de la premissa que s’aboquen incontroladament
tots els residus que es baixen del camp base en el primer nucli poblat, voldríem
documentar-nos de les possibilitats que ofereixen les ciutats més grans
(Katmandú, Lhasa...) de poder reciclar o tractar de forma més
adequada aquestes deixalles. En l’Expedició de neteja “Wilderness
Annapurna ‘99” gràcies al finançament del que disposàvem,
es varen poder retornar totes les deixalles no orgàniques a Barcelona
pel seu reciclatge. Malauradament, això poques vegades és possible
i per tant la única via que ens queda és verificar i documentar
les alternatives. Comptem amb l’assessorament i suport de Mountain Wilderness
per dur a terme aquesta tasca.